De eerste stap op het web was begin 1998: de eerste gegevens stonden online. Ondanks dat deze site niet uitblonk qua layout waren toch veel mensen blij met de eerste tekeningen van NS. Dit waren alleen nog de schematische varianten met hoekige lijntjes en gifgroene perrons. In 2001 is het domein sporenplan.nl geclaimd en werd verder getekend en geschreven op deze URL.

Vanaf dat moment is het hard gegaan, de gegevens stroomde langzamerhand binnen van zowel mijzelf (eigen notities) als andere personen. Al geruime tijd geleden is het punt bereikt dat er meer gegevens klaar liggen dan dat er (teken)capaciteit aanwezig is om deze gegevens (digitaal) om te zetten. De site wordt ook maar door één persoon bijgehouden en het meeste tekenwerk (tenzij anders vermeld) moet ook gedaan worden door ondergetekende. Van een simple site is het nu in 10 jaar (ik wil het eigenlijk niet zeggen) de grootste sporenplan-site van de wereld. Van modelspoorders tot officiële (spoor)instanties: iedereen kent en gebruikt mijn site.

Om een idee te geven wat het kost om alleen NRW (Duitsland) van luchtfoto's en andere bronnen over te tekenen: 6 maanden intensieve avond arbeid! Elk vrij uurtje is er ingestoken. En het houdt niet op! Oostenrijk is sinds juni 2007 geheel online gezet, Duitsland wordt verder uitgebreid, Zwitserland moet worden gecontroleerd en uitgebreid. En als laatste wacht er nog een exotische verrassing waar ik voorlopig nog niets over vertel!

Dit is nog maar een deel van alles wat nog klaar ligt aan projecten. Echter het uitbreiden van sporenplan.nl en het up-2-date houden ervan kost tijd en geld. Ik heb niet de behoefte om alles af te schermen met toegangswachtwoord of factuursysteem. Toch stelt Sporenplan.nl een vrijwillige bijdrage op prijs om het werk en vooral de kosten van het bijhouden, uitbereiden en de webhosting voort te kunnen zetten.

U kunt uw vrijwillige bijdrage kwijt op rekening NL38 RABO 0178064017 t.n.v. S. Zeegers.

Alvast bedankt voor uw gift!

Sven Zeegers
Webmaster Sporenplan.nl - Gleisplan.net